sreda, 6. marec 2013

Day 5: A Day at the Courts

Torek je bil "sodni" dan. Začeli smo na Criminal Court v Brooklynu, kjer smo bili prisotni na obravnavi zadeve o goljufiji. Ne vem, ali so nam med vrsticami želeli kaj povedati, ampak obtoženec je bil odvetnik. Ta se je sam zastopal, kar so nam vsi povedali, da to ni ravno ugodno. Rek pravi: "He who represents himself, has a fool for a client", in dejansko se nam je vsem zdelo (vključno s pričami), da njegova obramba ni bila učinkovita. Vsi smo bili drgače zelo navdušeni, saj je pristop oziroma proces, kot najbrž že veste, povsem drugačen kot pri nas. Edino enemu porotniku se obravnava ni zdela ravno zanimiva, saj je kar zaspal in veselo smrčal. :D
Po obravnavi smo se sprehodili cez Brooklynski most in poslikali visoke finančne in druge stavbe. Nato smo imeli približno 15min časa za nekaj pojest, nato pa smo šli na Appelate Division, pritožbeno sodišče, na katerem smo poslušali nekaj primerov. Obravnava zgleda tako, da ima vsaka od strani določeno število minut, v katerih mora predstaviti svoja stališča in prepričati 5 sodnikov, ki sedijo pred njimi, da bi bila pritožba utemeljena ali ne. Pred začetkom obravnave odvetniki/tožilci dejansko barantajo za minute, ki jih bodo imeli na voljo. Pritožnik recimo reče 8 and 2 (za odgovor na stališča nasprotne strani), nato nasprotna stran recimo 5, potem pa sodnik odloči koliko časa dobijo. Lahko tudi skrajša čas in recimo reče: 4 and 1 and 5. Upam, da sem bila vsaj malo razumljiva. :)
Po par primerih smo zelo prestižno dvorano zapustili in odšli na pogovor s sodnico Freedman, ki nam je odgovorila na številna vprašanja glede ameriške sodnega sistema.
Po pogovoru se nas je večja skupina odpravila na High Line, območje v predelu Chelsea, kjer je stara železniška proga spremenjena v prelep moderen park. Zvečer pa je bil za nekatere čas za pivo oziroma nekaj punc se je odpravilo na Top of the Rock in uživalo prelepem nočnem razgledu nad New Yorkom.
Še vedno (vsaj jaz) nisem čisto nič naveličana New Yorka, saj vsak dan odkrijemo kaj novega. ;)

Baj baj, Kaja R.















Ni komentarjev:

Objavite komentar