sobota, 9. marec 2013

Day 8: Snow in March


Predzadnji dan New Yorka smo se zbudili v snegu, vetru, mrazu, kar pa nas ni ustavilo. Zanimivo je, kar nam je povedal sodnik - da je do NY potreboval 3x več časa kot sicer, ker je bilo ogromno prometnih nesreč. Očitno jih res zmede že 5cm snega.
Zjutraj smo šli v New York City Bar Association na predavanje sodnika F.J. LaBude. Zanimiv in prijazen gospod, ki je sicer tudi lovec in večkrat obišče evropske države. Omenil nam je njegovo hčer, ki bi utegnila zanimati naše fante in na njihovo željo pokazal tudi njeno sliko :). Kot mladim nam je dal nekaj koristnih napotkov in poudaril pomembnost potovanj.
Popoldan smo odšli v Brooklyn na srečanje s sodnikom R. Levy-jem. Najprej nas je navdušila lepa notranja arhitektura sodišča. Sodnik nam je predstavil zanimivo sodno dvorano in odgovarjal na vprašanja. Na kratko bi izpostavila par dejstev:
- arhitekti pri oblikovanju dvorane sodelujejo s sodnikom, ker on najbolje ve, kakšnabo najbolj optimalna postavitev prostora
- dvorana nima napisa In God we trust (kot večina ostalih), ker g. Levy meni, da se tisti, ki ne verujejo, ne smejo počutiti, da ne spadajo v dvorano
- prijazno pohištvo in postavitev miz daje strankam manj utesnjen občutek
- dvorana je opremljena z mnogimi modernimi tehnološkimi sredstvi (šum nad poroto, gumb za klic v stiski, neposredni zvočni prenos sodnikovim pomagačem v zgornje nadstropje, kamere...).
Na kratko so nam svoje delo predstavili marshalli (posebej zanimivo za dekleta:))- varnostniki, ki pripeljejo pripornike v dvorano in varujejo sodnika; če je potrebno, tudi zunaj dvorane. Zdi se mi, da so marshalli res to, kar morajo biti - ne samo telesno, temveč tudi mentalno (ego nekje v višavah).
Okoli 16. ure smo zaključili z uradnim programom in se razkropili na različne konce ter zvečer nadaljevali z zabavnim delom.
Za odličen teden v NY se želimo iskreno zahvaliti prof. Kranjcu, ki je kljub naši počasnosti (pravi, da se premikamo kot megle :), mi pa se čudimo njegovi kondiciji) ostal miren, prijazen in nam podajal zanimive informacije na vsakem koraku. Izkazal se je za izjemno ustrežljivega, pripravljenega za pomoč ter s svojo karizmo navdušil celotno skupino.

Lea K.







Ni komentarjev:

Objavite komentar