četrtek, 7. marec 2013

Day 6: Downtown

Sreda se je za nekatere zacela zgodaj. Punce iz nase sobe (tj. vse, razen Kaje, ki je se spala svoj lepotni spanec) smo ze okoli 8h tekale po Central parku skupaj s sprehajalci psov, dedki, babicami in tekaci v cudnih tekaskih opravah (no ja, predvidevam, da tudi Rebeka in Katja s svojimi I ❤ NY hoodiji nista izgledali povsem tipicno) . Zadovoljne, ker si bomo lahko brez slabe vesti privoscile kaksen hotdog ali dva, smo se odpravili v Chinatown in Little Italy. Mogoce izbira dneva ni bila ravno najboljsa za vandranje po ulicah. Takoj ko smo prisli iz metroja, nas je posteno prepihalo. Resili so nas Kitajci s svojo bogato ponudbo kap, "usnjenih"rokavic in deznikov po pet dolarjev. Prilagojenim specialnim vremenskim pogojem smo nadaljevali sprehod po ulicah kitajske cetrti. Povûusod male trgovinice z Made in China dobrotami, smrdece ribarnice in pisani izveuuski s kitajskimi pismenkami. Nekatere so popolnoma prevzele njihove pekarnice. Kljub sumljivem izgledu in dvomljivi higienski ustreznosti prostora, se simptomi salmonele do sedaj se niso zaznali.
Od Little Italy je ostalo bolj malo, Kitajci so prodrli in se "razpasli" tudi po ulicah, ki so nedolgo nazaj veljali za orto italijanske. So se pa nekateri iz nase skupine prihvalili, da so jedli v bozanski italijanski restavraciji.
Vremenska napoved se je za danes glasila "windy". Smesno, kajti veter je v New Yorku pihal od dneva, ko smo prisli. No, v sredo smo spoznali, kaj dejansko pomeni eksplicitna omemba vetra v vremenski napovedi. Veeeeter.
V omenjenih vremenskih pogojih, z malo dezja in malo snezinkami, smo se dokaj hitro odlocili za nadaljevanje poti pod zemljo. Pred 14h smo si zadali ogledati se srce financnega sveta, Wall Street. Dve razlicni metro postaji, le nekaj kilometrov razmaka, obcutek, ko prides iz metroja je neverjeten. Dva povsem razlicna svetova. Zajela nas je reka belih ovratnikov, vsak s svojo papirnato vrecko s kosilom, nad nami pa so se dvigovale masivne svetle zgradbe, ki dajejo vtis, da se za njihovimi zidovi dogajajo pomembne stvari. Mimogrede smo se ustavili se pri spomeniku 9/11. Kraj spomina na zrtve teroristicnega napada si bomo mi zapomnili predvsem po tem, da nas je zaradi orkanskega vetra zalila voda iz bazena, ki stoji na mestu dvojckov.
Nekaj cez drugo uro smo vstopili v stolpnico na jugu Manhattana, kjer so nas izredno prijazno (to je: pepsi/cola/itd. + jagode v cokoladi & drugo pecivo, ki je najbrz stalo veliko vec kot nasa kosila) sprejeli sodelavci odvetniske pisarne Seward&Kissel. Dve uri pogovora v njihovi povsem novi konferencni dvorani, ki smo jo imeli prav mi cast prvi preizkusiti, je minilo v predstavitvi njihovega dela in vsakdanjika. Vprasanj je bilo veliko, se vec pa odgovorov nanje, saj je vsak od petih prisotnih sogovornikov z veseljem delil svoje mnenje. Za konec so nas povabili tudi na ogled prostorov te dokaj male pisarne, ki zaposluje (samo) 160 odvetnikov.
Pozno popoldne smo se spet raztresli po raznih kotih NYC, eni na Broadway, drugi na pijaco, po spominke. Mi, naprimer, smo sli cisto malo po nakupih. Amapk to je ze druga zgodba. Pa nasli smo hot dog za 1$!

Plus dneva: Pohvala prof. Kranjca, da smo zelo dobri sprasevalci 😊

Katja, Ana & Rebeka


















Ni komentarjev:

Objavite komentar